Związki zawarte w kawie poprawiają zdrowie jelit
Naukowcy z Brigham Young University odkryli, że związek ksantyny znajdujący się w kawie, poprawia mikrobiom jelitowy, a tym samym ogólny stan ludzkiego zdrowia. Wyniki prac opublikowano w czasopiśmie „Immunity”.
W naszych jelitach znajduje się wiele pożytecznych bakterii, które pomagają zachować równowagę i zdrowie. Niektóre rodzaje mikroorganizmów przyczyniają się do rozwoju chorób zapalnych. Jednak dokładne mechanizmy wiążące drobnoustroje z komórkami odpornościowymi pozostają nieznane.
W nowym badaniu zwrócono uwagę na proces powstawania komórek układu odpornościowego Th17. Jednym z aktywatorów tych komórek jest purynowy metabolit ksantyna, który występuje w dużych stężeniach w żywności zawierającej kofeinę, takiej jak kawa, herbata i czekolada.
Autorzy badali główne mechanizmy powstawania komórek Th17 w jelicie na mysim modelu zwierzęcym. Odkryli, że komórki Th17 mogą namnażać się nawet u myszy bez mikrobiomu lub u zwierząt, którym podano antybiotyki w celu zabicia bakterii.
Stres w komórkach nabłonka jelitowego stymulował różnicowanie komórek Th17 poprzez metabolity purynowe. W szczególności ksantyna, nawet u myszy, które nie miały drobnoustrojów w jelitach. Jednocześnie badanie nie ujawniło, co dokładnie powoduje, że komórki Th17 odgrywają rolę w chorobie. W tym celu wymagane są dodatkowe eksperymenty i obserwacje.