Wpływ spożycia mleka krowiego we wczesnym wieku na wzrost
Kanadyjscy naukowcy odkryli, że dzieci, które piją mleko krowie, są z reguły wyższe niż dzieci, które nie piją mleka lub spożywają inne jego rodzaje.
Specjaliści przebadali ogółem 5034 dzieci w wieku od 24 do 72 miesięcy. Spośród nich, 13 procent piło codziennie mleko krowie, 13 procent – mleko migdałowe, a 5 procent – oba rodzaje napojów.
Przeciętnie dzieci, które spożywały mleko krowie, były o 0,4 centymetra wyższe niż pozostałe dzieci. Zwykle, codzienne spożywanie szklanki mleka krowiego, wiązało się ze wzrostem wyższym o 0,2 cm w porównaniu ze średnią.
Na przykład, różnica w wysokości dla trzyletniego dziecka, które wypija trzy szklanki mleka krowiego codziennie, w porównaniu z dzieckiem, które tego nie robi, wynosi średnio 1,5 centymetra.
Przyczyną pozytywnego wpływu produktu na wzrost dzieci jest, według autorów, bogactwo białka mleka krowiego. Na przykład, dwie filiżanki mleka krowiego zawierają 16 gramów białka, co stanowi 100 procent dziennego zapotrzebowania na białko dla trzyletniego dziecka. Z drugiej strony, dwie filiżanki mleka migdałowego zawierają zwykle 4 gramy białka, co stanowi tylko 25% dziennego zapotrzebowania.
Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie „American Journal of Clinical Nutrition”.