Warzywa, które pomagają w utrzymaniu dobrego wzroku

Naukowcy z Instytutu Badań Medycznych Westmead wykazali, że spożywanie warzyw bogatych w azotany, takich jak buraki i zielona sałata, zmniejsza ryzyko rozwoju wczesnego stadium zwyrodnienia plamki żółtej.

Zwyrodnienie plamki żółtej (dystrofia plamki) jest chorobą związaną z wiekiem, w której ostrość widzenia ulega pogorszeniu. Odpowiada za około połowę przypadków ślepoty u osób powyżej 55. roku życia.

W długotrwałym badaniu, które trwało 15 lat, wzięło udział ponad dwa tysiące osób w wieku powyżej 49 lat. Okazało się, że ci, którzy spożywają 100-142 miligramów azotanów roślinnych dziennie, mają o 35 procent mniejsze ryzyko zachorowania na dystrofię plamki niż ci, którzy spożywają tylko około połowy tej dawki. Przekroczenie tej ilości nie przyniosło dodatkowych korzyści.

Dodaj komentarz