Świeże owoce zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy

Brytyjscy i chińscy lekarze odkryli, że spożywanie świeżych owoców, wiąże się z niskim ryzykiem rozwoju cukrzycy i jej powikłań. Odpowiednie badanie zostało opublikowane w czasopiśmie „PLOS Medicine”.

Ludzie, którzy spożywają dużo świeżych owoców, rzadziej doświadczają cukrzycy i jej powikłań. Prawdopodobieństwo wystąpienia u nich choroby zmniejszało się średnio o 0,2 procent w ciągu pięciu lat. U pacjentów z cukrzycą, ale spożywających dużo świeżych, soczystych owoców, ryzyko zgonu z tego powodu zmniejszyło się o 1,9 procent w tym samym okresie.

Eksperci doszli do podobnych wniosków obserwując przez siedem lat 500 tysięcy osób zarejestrowanych w bazie danych CKB (China Kadoorie Biobank). Naukowcy śledzili stan chorych na cukrzycę, a także odnotowywali nowe przypadki choroby.

Zdaniem autorów, pomimo faktu, że istnieje wiele prac poświęconych badaniu skutków spożycia świeżych owoców na zdrowie, ich badania skupiają się wyłącznie na cukrzycy i jej powikłaniach.

Dodaj komentarz