Spożywanie produktów mlecznych zmniejsza ryzyko chorób serca

W toku badań przeprowadzonych przez naukowców z McMaster University stwierdzono, że codzienne spożywanie trzech porcji produktów mlecznych, zmniejsza ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych oraz prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci.

Eksperci z McMaster wyjaśniają, że jedna porcja produktów mlecznych to 244 g jogurtu, 5 g masła lub 15 gramów sera. Do eksperymentu naukowego dowodzącego powyższego wniosku, zaangażowano ponad 136 tysięcy ochotników w wieku od 35 do 70 lat. Przez 9 lat monitorowano poziom ich odżywienia, zdrowia i szybkości starzenia. W tym okresie zmarło 6796 uczestników eksperymentu, a u 8555 wykryto chorobę sercowo-naczyniową.

Uczestnicy badania zostali podzieleni na cztery grupy, z których każda przyjmowała inną objętość produktów mlecznych. U osób, które spożywały dziennie średnio 3,2 porcje, ryzyko zgonu z powodu patologii układu sercowo-naczyniowego i innych czynników, spadło o 2,2%.

Dokładne wyjaśnienie mechanizmu korzystnego wpływu nabiału na organizm ludzki, póki co pozostaje nieznane, jednak naukowcy podkreślają istniejącą hipotezę naukową mówiącą o tym, że przyczyna może tkwić w specjalnym składzie chemicznym.

Produkty mleczne zawierają specyficzne aminokwasy, wapń, tłuszcze nienasycone, potas, magnez, a także użyteczne dla ludzi bakterie i witaminę K.

Dodaj komentarz