Odkryto sposób na określenie predyspozycji do otyłości za pomocą śliny

Naukowcy znaleźli w ślinie marker określający predyspozycje do otyłości.

Zespół światowych naukowców odkrył nowy sposób na określenie predyspozycji do otyłości przy użyciu śliny. Zidentyfikowano marker, który pokazuje skład białkowy płynu biologicznego, który może być wykorzystany do oceny najważniejszych procesów zachodzących na poziomie komórkowym. Analiza trwa tylko 15 minut. Na podstawie wyników można szybko prześledzić skłonność pacjenta do przybierania na wadze i podjąć odpowiednie działania.

Marker pokazuje równowagę między antyoksydantami i prooksydantami, czyli różnymi cząsteczkami, które reagują na procesy oksydacyjne w tkankach. To najważniejsza cecha organizmu, która od razu znajduje odzwierciedlenie w składzie białkowym śliny, a także wskazuje na możliwość adaptacji do stresu i niesprzyjających warunków.

Dietetycy nazwali odkrycia naukowców bardzo obiecującymi, ponieważ nie wymagają one pobierania próbek krwi.

Wcześniej naukowcy z Yale University wykazali, że umiarkowane ograniczenie kalorii zmniejsza produkcję białka SPARC, które zmniejsza szkodliwy stan zapalny i poprawia zdrowie starszych zwierząt.

Dodaj komentarz