Odkryto nowe zagrożenie związane z nadmiernym spożyciem soli
Naukowcy z Yale University (USA) odkryli, że spożywanie dużych ilości soli wiąże się ze znacznym wzrostem ryzyka rozwoju stwardnienia rozsianego.
Stwardnienie rozsiane jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, w której osłonka mielinowa włókien nerwowych mózgu i rdzenia kręgowego jest uszkodzona, i wpływa na różne układy nerwowe. Skuteczne metody leczenia choroby jeszcze nie istnieją, a średnia oczekiwana długość życia pacjentów jest o 5-10 lat krótsza niż osób zdrowych.
Naukowcy odkryli, że w komórkach o wysokim stężeniu soli, aktywuje się szlak sygnalizacyjny Wnt, którego jednym z komponentów jest białko β-katenina. Ta ścieżka prowadzi do rozerwania regulatorowych komórek T, które wytwarzają interferon-gamma i cytokiny interleukiny-10. Brak równowagi w tych cytokinach prowadzi do procesów zapalnych wpływających na ośrodkowy układ nerwowy.
Wcześniej, eksperci z Brigham Women’s Hospital w Bostonie udowodnili, że spożywanie dużych ilości soli wiąże się ze zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci.