Odkryto nowe korzyści zdrowotne oliwy z oliwek

Naukowcy z Uniwersytetu w Chile zidentyfikowali nową przydatną właściwość oliwy z oliwek. Odpowiednie badanie zostało opublikowane w czasopiśmie „Lipids in Health and Disease”.

Hydroksytyrozol zawarty w oliwie z oliwek, jak wykazali eksperci, zmniejsza negatywny wpływ nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych w żywności. W szczególności, substancja ta ma właściwości antyoksydacyjne i działa ochronnie na wątrobę, serce i mózg. U ludzi, związek zawarty w oliwie z oliwek bierze udział w syntezie długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają ważną rolę w zdrowiu naczyń krwionośnych.

Naukowcy doszli do podobnych wniosków podczas eksperymentów z udziałem gryzoni. Myszy podzielono na dwie grupy, z których jedna była karmiona wysoką zawartością tłuszczów zwierzęcych i oliwy z oliwek, a druga spożywała jedynie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.

Po 12-tygodniowej diecie, zwierzętom zostały pobrane próbki tkanek i krwi. Analiza wykazała, że ​​myszy, które spożywały oliwę z oliwek, nie miały zwiększonego poziomu cholesterolu we krwi, w przeciwieństwie do gryzoni, które spożywały tylko i wyłącznie tłuszcze zwierzęce.

Eksperci uważają, że wnioski uzyskane w odniesieniu do myszy, z pewnością zostaną potwierdzone u ludzi. Jednocześnie zalecają stosowanie produktów żywnościowych zawierających hydroksytyrozol.

Dodaj komentarz