Odkryto nową właściwość orzechów włoskich

Spożycie orzechów włoskich poprawia mikroflorę jelitową i zdrowie psychiczne.

Naukowcy z University of South Australia odkryli, że orzechy włoskie są w stanie zmniejszyć objawy stresu. Efekt ten osiąga się poprzez korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, co wiąże się ze zdrowiem psychicznym. Wyniki prac zostały opublikowane w czasopiśmie „Nutrients”.

W badaniu wzięło udział osiemdziesięciu studentów, których podzielono na dwie grupy: jedną, która zjadała orzechy, i grupę kontrolną, która przestrzegała normalnej diety.

Ochotników z pierwszej grupy poproszono o spożywanie około pół szklanki orzechów włoskich dziennie. Uczestnicy byli obserwowani przez 16 tygodni, podczas których przeprowadzono trzy ankiety – na początku badania, podczas trwania badania oraz dwa tygodnie po zakończeniu badania.

Autorzy doszli do wniosku, że uczestnicy z pierwszej grupy poprawili wyniki zdrowia psychicznego, biomarkery metaboliczne i ogólną jakość snu w dłuższej perspektywie. Jednocześnie osoby z grupy kontrolnej zgłaszały wzrost poziomu stresu i depresji przed badaniami, podczas gdy ci, którzy dodali orzechy do diety, nie.

Naukowcy przypisują takie wyniki faktowi, że orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, przeciwutleniacze, melatoninę, polifenole, kwas foliowy i witaminę E, które przyczyniają się do zdrowia mózgu i jelit.

W przyszłości naukowcy chcą przeprowadzić dodatkowe eksperymenty, zwiększając liczbę mężczyzn w próbie, aby ustalić zależne od płci skutki jedzenia orzechów włoskich.

Dodaj komentarz