Odkryto nieoczekiwane właściwości zdrowotne ziemniaków
Jak donosi „Journal of Medicine Food”, dieta obfitująca w ziemniaki, nie zwiększa ryzyka otyłości i cukrzycy.
Naukowcy z Pennington Center for Biomedical Research (Louisiana, USA) odkryli nieoczekiwane korzyści zdrowotne ziemniaków. Okazało się, że warzywo to jest bogate w ważne mikroelementy i nie zwiększa ryzyka otyłości i cukrzycy, jak wcześniej sądzono. Wyniki badania przedstawiono w artykule opublikowanym w czasopiśmie „Journal of Medicine Food”.
W trakcie pracy specjaliści przeanalizowali dane pobrane od 36 uczestników w wieku od 18 do 60 lat z nadwagą, otyłością lub insulinoopornością. Ta ostatnia grupa osób charakteryzuje się słabą reakcją komórek organizmu na insulinę, która zaburza metabolizm glukozy.
Ochotników w pierwszej grupie poproszono o spożywanie diety na bazie fasoli, grochu i mięsa lub ryb, a w drugiej grupie o włączenie do diety białych ziemniaków w połączeniu z mięsem lub rybą. Każda z diet była bogata w owoce i warzywa i zastąpiła 40 procent tradycyjnego spożycia mięsa fasolą, grochem lub ziemniakami. Wcześniejsze badania wykazały, że fasola i groch poprawiają poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Aby zwiększyć zawartość błonnika, ziemniaki gotowano ze skórką, a następnie przechowywano w lodówce przez 12 do 24 godzin.
Wyniki pokazały, że dieta ziemniaczana i dieta zdominowana przez fasolę i groch, były równie korzystne dla organizmu i faktycznie nie miały znaczącej różnicy dla zdrowia.