Niebezpieczne skutki spożywania soli

Naukowcy z Imperial College London w Wielkiej Brytanii i Northwestern University w Stanach Zjednoczonych stwierdzili, że spożywanie dużych ilości soli może być niebezpieczne dla osób z nadciśnieniem, niezależnie od tego, czy prowadzą one zdrowy tryb życia czy też nie.

Eksperci przeanalizowali dietę ponad czterech tysięcy osób w wieku 40-59 lat uczestniczących w badaniu INTERMAP, które przeprowadzono w latach 1997-1999. Przez cztery dni naukowcy monitorowali wskaźniki zdrowotne wolontariuszy, w tym stężenie jonów potasu i sodu w próbkach moczu, a także wagę i ciśnienie krwi. Ponadto, badacze określili ilość spożywanych pokarmów związanych z niskim ciśnieniem krwi, w tym owoców i warzyw bogatych w witaminę C, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Naukowcy odkryli korelację pomiędzy nadciśnieniem tętniczym a wysokim spożyciem soli. Każde dodatkowe siedem gramów chlorku sodu, wiązało się ze wzrostem skurczowego ciśnienia krwi o 3,7 milimetra słupa rtęci. Jednocześnie, wskaźniki ciśnienia krwi nie wracały do ​​normy, nawet jeśli badani często spożywali pokarmy o dużej zawartości potasu i inne substancje przydatne dla układu sercowo-naczyniowego.

Lekarze zalecają spożywanie nie więcej niż sześć gramów soli dziennie. Jak pokazują statystyki, w Wielkiej Brytanii ludzie spożywają średnio 8,5 grama soli dziennie, a w Stanach Zjednoczonych, Chinach i Japonii odpowiednio 9,6, 13,4 i 11,7 gramów.

Dodaj komentarz