Nasiona z lnu na problemy żołądkowe
Medycyna naturalna zachwyca się nasionami lnu już od wieków. Obecnie określane są mianem super food, czyli „superpożywieniem”. Zwróćmy uwagę na te małe nasionka, ich prozdrowotne właściwości sprawiają, że siemię lniane powinno na stałe zagościć w naszej diecie.
Cała prawda o siemieniu
To związki śluzowe zawarte w nasionach lnu odpowiadają między innymi za łagodzenie wrzodów, zaparć i wspomaganie odchudzania. Kleisty wyciąg z nasion otacza błony śluzowe żołądka i przełyku, tworząc barierę ochronną przed szkodliwymi substancjami. Warto po nie sięgnąć, kiedy dokucza nam ból brzucha, nadkwasota żołądka bądź zgaga. Nasiona mają także właściwości lekko przeczyszczające (dzięki dużej zawartości błonnika), przeciwkaszlowe i wspomagające leczenie chorób skóry. Związki zawarte w siemieniu przyśpieszają regenerację naskórka oraz obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. To wszystko za sprawą zawartych w nich drogocennych składnikach: glicerydach kwasów nienasyconych oraz nasyconych, fitosterolach, witaminie E, a także białku, sterolach, kwasach organicznych, enzymach, solach mineralnych, w tym magnezie, cynku i żelazie. Słowem – jest to prawdziwa bomba witaminowa.
Zastosowanie
Siemię lniane jest łatwo dostępne w aptekach i sklepach spożywczych. Możemy kupić nasiona całe bądź zmielone, a także w postaci oleju, mąki lub suplementu diety. Zastosowanie ma szerokie spektrum. Najczęściej len spożywany jest na czczo jako kleik uzyskany z pęczniejących nasion. Przyrządza się go w bardzo prosty sposób: wystarczy łyżeczkę świeżo zmielonego lnu zalać połową szklanki wrzątku, cały czas mieszając bądź gotować w garnku na wolnym ogniu aż uzyskamy kleik.
Nie należy spożywać nasion w całości, ponieważ mogą one podrażniać śluzówkę żołądka. Dlatego przed pożyciem warto zmielić siemię w zwykłym młynku udarowym. Możemy też stosować surowe (jednak nadal zmielone) siemię jako dodatek do sałatek, jogurtów lub kanapek. Ważne jest, aby stosując siemię lniane pić przy tym dużo wody, uchroni nas to przed zaparciami. Warto też zaopatrzyć się w olej wyciskany w niskiej temperaturze, który jest źródłem kwasów tłuszczowych OMEGA – 3. Należy przechowywać go w lodówce, gdyż ma on bardzo krótką datę przydatności i spożywać go na zimno.
Z czym należy uważać?
Wszystko w nadmiarze szkodzi, to zdanie należy dopisać obok prozdrowotnych właściwości siemienia. Fitoestrogeny zawarte w nasionach mają zbawienny wpływ na łagodzenie uciążliwych objawów menopauzy, jednak te same związki nie powinny być w dużych ilościach spożywane przez kobiety w ciąży, karmiące piersią i dzieci. Ponadto len zawiera w swoim składzie niecałe 1,5% glikozydów cyjanogennych, które w dużych ilościach mogą być dla nas szkodliwe, jednak w porcjach 1-3 łyżek siemienia na dzień, ich ilość jest bardzo niewielka i posiada działanie wręcz dobroczynne – przeciwzapalne i odkażające.
Reasumując, każdy z nas dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie powinien wprowadzić do diety nasiona lnu. Jego szerokie zastosowanie sprawia, że możemy wykorzystać siemię w każdej postaci. Nie rezygnujmy więc ze zdrowia, kiedy mamy je na wyciągnięcie ręki.