Jakie są typowe konsekwencje zdrowotne nadwagi i otyłości?

Podwyższony BMI jest głównym czynnikiem ryzyka chorób niezakaźnych, takich jak choroby układu krążenia (głównie choroby serca i udar), cukrzyca, zaburzenia mięśniowo-szkieletowe (zwłaszcza choroba zwyrodnieniowa stawów), niektóre nowotwory (w tym endometrium, piersi, jajnika, prostaty, wątroby, pęcherzyka żółciowego, nerki i jelita grubego). Ryzyko tych chorób niezakaźnych wzrasta wraz ze wzrostem BMI.

Otyłość wiąże się z większym ryzykiem otyłości, przedwczesnej śmierci i niepełnosprawności. Oprócz tego, otyli ludzie doświadczają trudności z oddychaniem, zwiększonego ryzyka złamań, nadciśnienia, wczesnych markerów chorób układu krążenia, insulinooporności i wielu efektów psychologicznych.

Jak można zmniejszyć nadwagę i otyłość?

Nadwaga i otyłość, a także związane z nimi choroby niezakaźne, są w dużej mierze do uniknięcia. Wspierające środowiska i społeczności mają fundamentalne znaczenie dla kształtowania wyborów ludzi, dokonując wyboru zdrowszej żywności i regularnej aktywności fizycznej, a zatem zapobieganie nadwadze i otyłości.

Na poziomie indywidualnym ludzie mogą:

  • ograniczyć spożycie energii z tłuszczów i cukrów
  • zwiększyć spożycie owoców i warzyw, a także roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i orzechów
  • angażować się w regularną aktywność fizyczną (60 minut dziennie dla dzieci i 150 minut w tygodniu dla dorosłych).

Indywidualna odpowiedzialność może mieć pełny efekt tylko wtedy, gdy ludzie mają dostęp do zdrowego stylu życia. Dlatego na poziomie społecznym ważne jest wspieranie jednostek w przestrzeganiu powyższych zaleceń, poprzez stałe wdrażanie opartych na dowodach i populacyjnych strategii politycznych, które sprawiają, że regularna aktywność fizyczna i zdrowsze wybory żywieniowe są przystępne i łatwo dostępne dla wszystkich, w szczególności dla najbiedniejszych osób.

Przemysł spożywczy może odegrać znaczącą rolę w promowaniu zdrowej diety poprzez:

  • zmniejszenie zawartości tłuszczu, cukru i soli w przetworzonej żywności
  • zapewnienie, że zdrowe i pożywne wybory są dostępne i dostępne dla wszystkich konsumentów
  • ograniczenie sprzedaży żywności o wysokiej zawartości cukrów, soli i tłuszczów, zwłaszcza tych przeznaczonych dla dzieci i młodzieży
  • zapewnienie dostępności zdrowej żywności i wspieranie regularnej praktyki aktywności fizycznej w miejscu pracy.

Jakie problemy zdrowotne wiążą się z nadwagą i otyłością?

Nadwaga może zwiększać ryzyko wielu problemów zdrowotnych, takich jak:

  • cukrzyca typu 2
  • wysokie ciśnienie krwi
  • choroby serca i udary
  • pewne rodzaje nowotworów
  • bezdech senny
  • zapalenie kości i stawów
  • stłuszczenie wątroby
  • choroba nerek
  • problemy z ciążą, takie jak wysoki poziom cukru we krwi podczas ciąży, wysokie ciśnienie krwi i zwiększone ryzyko cesarskiego cięcia

Dodaj komentarz