Dlaczego warto ograniczyć dzienne spożycie kalorii?
Naukowcy z Pennington Biomedical Research Center (USA) wykazali, że redukcja kalorii o 15 procent, w ciągu dwóch lat spowalnia proces starzenia. Artykuł ekspertów został opublikowany w czasopiśmie „Cell Metabolism”.
Badaniem objęto 73 osoby w wieku 21-50 lat, które zostały podzielone na dwie grupy: 47 osób zmniejszyło spożycie kalorii na 24 miesiące, a 26 osób stanowiło grupę kontrolną.
W etapie końcowym wykazano, że 34 uczestników z pierwszej grupy straciło średnio prawie 9 kilogramów. Jednak nie odnotowano żadnych skutków ubocznych, w tym niedokrwistości, nadmiernej utraty masy kostnej lub zakłócenia cyklu miesiączkowego.
Okazało się, że ograniczenie kalorii zmniejszyło zapotrzebowanie organizmu na energię o 80-120 kilokalorii dziennie, co wskazuje na spowolnienie metabolizmu. Zmniejszyła się również aktywność tarczycy i szybkość tworzenia się reaktywnych form tlenu (ROS).
ROS obejmują wolne rodniki, które uszkadzają składniki komórkowe, w tym białka, lipidy i DNA. Stres oksydacyjny spowodowany nadmiarem aktywnego tlenu, związany jest z wieloma chorobami związanymi z wiekiem, w tym miażdżycą, nowotworami, cukrzycą i reumatoidalnym zapaleniem stawów.