Dlaczego warto jeść kiwi?
Egzotyczne kiwi przyciąga ludzi nie tylko swoim wyglądem, zielonym kolorem i słodkim, niepowtarzalnym smakiem. Warto pamiętać o właściwościach zdrowotnych tego owocu.
Oto one!
Pomaga w trawieniu
Kiwi zawiera w sobie enzymy, które trawią białka i pomagają przywrócić równowagę w żołądku. Podobne działanie mają również inne egzotyczne owoce, takie jak ananas czy papaja.
Ciśnienie w normie!
Wysoki poziom potasu w kiwi pomaga zachować nasze elektrolity w równowadze.
Chroni przed uszkodzeniami DNA
Unikalne połączenie antyoksydantów w kiwi, chroni DNA przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Niektórzy eksperci uważają, że może to pomóc w zapobieganiu raka.
Zwiększa odporność organizmu
Wysoka zawartość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy.
Pomaga w odchudzaniu
Niski indeks glikemiczny kiwi oznacza, że nie będą tworzyły się silne przypływy insuliny, jak w przypadku innych owoców o dużej zawartości cukru – więc tłuszcz nie będzie magazynowany.
Idealne na problemy jelitowe
Kiwi są doskonałym źródłem błonnika. To zapobiega zaparciom i innym problemom związanymi z przewodem pokarmowym.
Detoksuje
Ten zielony, niewielki owoc oczyszcza ciało z niepożądanych toksyn.
Pomaga zwalczać choroby serca
Zjadanie 2-3 kiwi dziennie zmniejsza potencjał krzepnięcia krwi o 18% i powoduje zmniejszenie stężenia triglicerydów o 15%. Wiele osób przyjmuje aspirynę w celu zmniejszenia krzepliwości krwi, ale to powoduje wiele skutków ubocznych, w tym zapalenie i krwawienie z jelit. Kiwi ma w sobie te same korzyści, tylko bez skutków ubocznych!
Odpowiednie dla diabetyków
Kiwi ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie podnosi zbyt szybko poziomu cukru we krwi.
Chroni przed zwyrodnieniami plamki żółtej i innymi problemami z oczami
Zwyrodnienie plamki żółtej jest główną przyczyną utraty wzroku u osób starszych. Badania u ponad 110 tysięcy mężczyzn i kobiet wykazały, że spożywanie 3 lub więcej porcji owoców dziennie, zmniejsza ryzyko pojawienia się zwyrodnienia plamki żółtej o 36%. Ma to być związane z wysokim poziomem luteiny i zeaksantyny w kiwi. Oba są naturalnymi substancjami chemicznymi występującymi w ludzkim oku. Chociaż badano zarówno owoce i warzywa, to właśnie te drugie uzyskały lepszy wynik.
Świetne dla skóry
Kiwi są dobrym źródłem witaminy E, która jest dobrze znanym przeciwutleniaczem. Pomoże więc chronić skórę przed degeneracją.
Egzotyczny smak urozmaici posiłek
Kiwi wyglądają i smakują wyśmienicie. Zwłaszcza dzieci często je kochają, ponieważ są tak różne od większości owoców. Dla równowagi żywieniowej, zawsze dobre jest jedzenie różnorodnych pokarmów. Każdy pokarm ma swoje unikalne cechy i właściwości. Kłopot z dietą większości ludzi tkwi w tym, że jemy zbyt ograniczoną liczbę produktów spożywczych, przez co nie dostarczamy naszemu organizmowi wielu ważnych składników odżywczych.
Sama natura
Kiwi jest na liście produktów, które są na ogół bezpieczne i wolne od pestycydów. W 2016 roku owoc ten był jednym z 10 najbezpieczniejszych i najbardziej naturalnych produktów spożywczych.