Dlaczego warto jeść dojrzałe pomidory?
Pomidory i arbuzy są w stanie zregenerować uszkodzone naczynia i tętnice. Za ich korzystne właściwości odpowiada związek o nazwie likopen.
Naukowcy przeprowadzili eksperyment, w którym stwierdzono, że likopen ma pozytywny wpływ na uszkodzone wskutek choroby, naczynia krwionośne – donosi „PLoS ONE”.
W eksperyment zaangażowano dwie grupy ludzi. Ludzie z pierwszej grupy, składającej się z 36 osób, cierpieli z powodu tych lub innych chorób układu sercowo-naczyniowego i zażywali leki, aby zmniejszyć swój poziom cholesterolu. Uczestnikami drugiej grupy było 36 zupełnie zdrowych osób.
Wyniki pokazały, że u pacjentów otrzymujących likopen, aż o 53% uległa poprawie drożność naczyń. W ten sposób naukowcy udowodnili, że związek ten jest w stanie zregenerować uszkodzone obszary układu naczyniowego.
Zdaniem ekspertów, ludzie, którzy regularnie jedzą pomidory, które zawierają w swoim składzie wysokie stężenie substancji czynnej zwanej likopenem, znacznie rzadziej cierpią z powodu schorzeń sercowo-naczyniowych.
Naukowcy udowodnili, że to ze względu na wpływ tego związku, u zdrowych ludzi, zmniejsza się ryzyko rozwoju patologii naczyniowej. Chorzy cierpiący na choroby serca, zauważyli znaczną poprawę zdrowia po spożyciu likopenu.