Czy ten popularny dodatek do żywności powstrzymuje nas od ćwiczeń?
Dwuczęściowe badanie, w którym badano zarówno myszy, jak i ludzi, ujawniło silny związek pomiędzy nieorganicznym fosforanem, dodatkiem do żywności dominującym w „zachodniej diecie” i brakiem aktywności fizycznej. Naukowcy – kierowani przez doktora Wanpena Vongpatanasina, profesora medycyny w UT Southwestern Medical Center – opublikowali wyniki swoich prac w czasopiśmie „Circulation”.
Zgodnie z najnowszymi statystykami Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych, mniej niż 5 procent dorosłej populacji w kraju, angażuje się codziennie w 30 minut aktywności fizycznej. Ponad 80 procent dorosłych Amerykanów nie stosuje się do zalecanych wytycznych dotyczących ćwiczeń aerobowych i treningu oporowego. Naukowcy z University of Texas (UT) Southwestern Medical Center w Dallas, zbadali związek pomiędzy nieorganicznym fosforanem i siedzącym trybem życia, zarówno u myszy, jak i u ludzi.
Fosforan jest szkodliwy dla zdrowia
Producenci dodają fosforany do żywności, aby dłużej zachować jej świeżość i poprawić jej smak. Dodatek ten występuje w przetworzonym mięsie, szynkach, kiełbasach, konserwach, wypiekach, napojach typu Coca-Cola i innych napojach bezalkoholowych. Normalnie, nerki kontrolują ilość fosforanów we krwi i pomagają odfiltrować nadmiar fosforanu wraz z moczem. Jednak upośledzone nerki mogą mieć problem z wypłukiwaniem nadmiernej ilości fosforanów, dlatego naukowcy wcześniej nazwali ten dodatek jako stanowiący poważne „ryzyko dla zdrowia” i wezwali do oznakowania ilości dodanego fosforanu w żywności. Niektóre badania wykazały również, że fosforan nieorganiczny koreluje z wyższym ryzykiem zgonu wśród osób z chorobą nerek. Tymczasem, najnowsze badania wykazały, że nawet w populacji ogólnej, nadmiar fosforanu wiąże się z wyższym ryzykiem zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych, a także ze wszystkich innych przyczyn.
W jaki sposób fosforan wpływa na aktywność fizyczną?
W trakcie badań, doktor Vongpatanasin i jego współpracownicy karmili dwie grupy zdrowych myszy podobną dietą; ale dodali jednej grupie myszy dodatkowy fosforan w stopniu równoważnym temu, który konsumują ludzie.
Nawet 25 procent dorosłych Amerykanów regularnie spożywa od trzech do czterech razy więcej fosforanu niż zalecana dawka – mówią naukowcy.
W trwającym 12 tygodni eksperymencie na myszach, po diecie wzbogaconej w fosforan, gryzonie spędzały mniejszą ilość czasu na bieżni i wykazywały mniejszą sprawność serca. Myszy, które spożywały dodatkowy fosforan, miały zaburzony metabolizm spalania tłuszczu. Naukowcy odkryli również, że u gryzoni tych doszło do zmiany w 5000 genów, które pomagają w przetwarzaniu tłuszczu i wspomagają metabolizm komórkowy.
W drugiej części badania, doktor Vongpatanasin i jego zespół przeanalizowali dane na temat ponad 1600 zdrowych osób. Uczestnicy przez 7 dni mieli założone trackery fitness, co pozwoliło naukowcom monitorować poziom ich ćwiczeń.
Badacze odkryli, że wyższy poziom fosforanów we krwi, korelował z większą liczbą osób siedzących i mniejszym „czasem spędzonym na umiarkowanej lub energicznej aktywności fizycznej”.