Czy jedzenie masła jest dobre dla zdrowia?
Niewielkie porcje masła są kluczem dla zachowania zdrowego organizmu.
W badaniu przeanalizowano informacje o stanie zdrowia i diecie 6,5 miliona osób z 15 krajów. W trakcie badania zmarło prawie 30 tysięcy osób. U kolejnych 10 tysięcy, lekarze zidentyfikowali choroby układu sercowo-naczyniowego, zaś u 24 tysięcy, cukrzycę typu drugiego.
Naukowcy odkryli, że ludzie z chorobami układu sercowo-naczyniowego, nie powinni całkowicie rezygnować z masła. Ich zdaniem, są bardziej szkodliwe produkty, na które nie zwracamy uwagi i spożywamy je każdego dnia.
Nadmiar węglowodanów i tłuszczów, znacznie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości i cukrzycy. Ludziom, którzy dbają o swoje zdrowie, eksperci sugerują zastąpienie masła margaryną, soją lub oliwą z oliwek.
Ogólnie, zdaniem naukowców, niewielkie porcje masła nie mają negatywnego wpływu na nasze zdrowie.