Czerwone wino chroni naczynia krwionośne palaczy

Badacze z Uniwersytetu Kraju Saary wykazali, że jeden kieliszek wina tuż przed zapaleniem papierosa, może zmniejszyć negatywny wpływ tytoniu na nasze naczynia krwionośne.

Toksyny zawarte w tytoniu niszczą wewnętrzną warstwę naczyń włosowatych, a przeciwutleniacze obecne w czerwonym winie zapobiegają temu procesowi.

W eksperymencie wzięło udział 20 palących ochotników, u których nie zdiagnozowano żadnych poważnych chorób. Podczas badania zostali oni poproszeni o wypalenie trzech papierosów. Niektórzy wolontariusze przed paleniem wypili niewielką ilość czerwonego wina, inni zaś nie pili alkoholu. Okazało się, że przeciwutleniacze w winie zapobiegają niszczącemu działaniu mikrocząstek, które dostają się do krwiobiegu z płuc, gdy ktoś pali.

Palenie papierosów powoduje uwalnianie do krwiobiegu mikrocząstek, które pochodzą z komórek śródbłonka, płytek i monocytów. Okazało się, że u osób, które piły wino przed paleniem, wspomniane zmiany nie miały miejsca – czytamy w raporcie z badań.

Wykazano też, że wypicie czerwonego wina miało ochronny wpływ na telomery uczestników badania.

Dodaj komentarz