Związki kurkumy mogą pomóc w walce z rakiem żołądka
Naukowcy z Uniwersytetu Federalnego w Sao Paulo (UNIFESP) i Federalnego Uniwersytetu Para (UFPA) w Brazylii, zidentyfikowali możliwe terapeutyczne efekty kurkuminy – żółtego proszku pochodzącego z korzeni rośliny kurkumy.
Zdaniem ekspertów, związki występujące w kurkumie – przyprawie powszechnie stosowanej w wielu kuchniach świata – mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu raka żołądka.
Wykonaliśmy obszerny przegląd literatury naukowej na temat wszystkich składników odżywczych i związków bioaktywnych, które mogą zapobiegać lub leczyć raka żołądka i stwierdziliśmy, że kurkumina jest jednym z nich – powiedziała Danielle Queiroz Calcagno, profesor UFPA.
Według Calcagno, związki takie jak cholekalcyferol (forma witaminy D), resweratrol (polifenol) i kwercetyna, mogą zapobiegać lub zwalczać raka żołądka, ponieważ są one naturalnymi regulatorami aktywności histonów. Histony są białkami w jądrach komórkowych, które organizują podwójną helisę DNA w jednostki strukturalne zwane nukleosomami.
Oprócz kurkuminy, inne związki, które odgrywają kluczową rolę w modulowaniu aktywności histonów, to cholekalcyferol, resweratrol (obecny głównie w pestkach winogron i czerwonym winie), kwercetyna (występująca w jabłkach, brokułach i cebuli), garcyna (izolowana z kory drzewa kokum) i maślan sodu (wytwarzany przez bakterie jelitowe w wyniku fermentacji błonnika pokarmowego).
Związki te mogą sprzyjać aktywacji lub represji genów zaangażowanych w rozwój raka żołądka poprzez promowanie lub hamowanie acetylacji histonów – dodaje Calcagno.