Zmniejszenie spożycia kalorii może przedłużyć nam życie

Naukowcy z Harvard Medical School (USA) postanowili sprawdzić, dlaczego zmniejszenie spożycia kalorii może przedłużyć nasze życie. Okazało się, że wpływają na to zmiany w aktywności układu odpornościowego.

Badacze przeprowadzili eksperymenty na nicieniach i odkryli, że redukcja węglowodanów powoduje spadek wrodzonej odporności poprzez supresję białka p38. Wrodzona odporność zwalcza infekcję, ale jej nadmierna aktywność, charakterystyczna dla podeszłego wieku, przyczynia się do przewlekłego zapalenia i starzenia się.

Gdy p38 jest całkowicie nieaktywny, ograniczenie kalorii nie wpływa na odporność. Jednak przy niskiej aktywności tego białka, uruchamiane są szlaki genetyczne, które tłumią procesy zapalne do optymalnego poziomu. 

Naukowcy odkryli również, że tłumienie szlaku sygnałowego, w który zaangażowany jest insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF1), powoduje reakcję łańcuchową prowadzącą do zmniejszenia apetytu.

Dodaj komentarz