Zidentyfikowano czynniki wpływające na starzenie się układu odpornościowego
Naukowcy z Monash University w Australii zidentyfikowali czynniki wpływające na starzenie się układu odpornościowego. Okazało się, że zmniejszenie produkcji specyficznych białek osłabia funkcje komórek macierzystych w grasicy, organie, w którym zachodzi dojrzewanie i trening immunologiczny limfocytów.
Wykazano, że grasica jest najbardziej produktywna po urodzeniu i wytwarza całą różnorodność limfocytów, jednak wraz z wiekiem staje się mniej skuteczna. U osób starszych, dysfunkcja tego narządu prowadzi do mniej wydajnej pracy układu odpornościowego, a to zwiększa podatność na infekcje i raka.
Okazało się, że czynniki wpływające na wzrost i różnicowanie nabłonkowych komórek macierzystych, stoją za pogorszeniem stanu grasicy. Naukowcy odkryli, że osoby starsze zmniejszyły produkcję białka morfogenetycznego kości BMP4, a także kompleks białkowy aktywiny. W wyniku tego dochodzi do utraty dojrzałych komórek nabłonkowych w grasicy, a produkcja limfocytów T jest zmniejszona.
Zdaniem ekspertów, wyniki tych prac mogą pomóc opracować strategie tymczasowej poprawy stanu grasicy i uzupełnienia różnorodności komórek T.