Zbyt częste spożywanie jaj zwiększa ryzyko chorób układu krążenia
Amerykańscy naukowcy doszli do wniosku, że częste spożywanie jaj zwiększa ryzyko chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci.
Badacze przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i odżywiania 30 tysięcy osób w wieku 31 lat. Okazało się, że cholesterol w jajach, spożywany w dużych ilościach, wiąże się ze szkodliwymi skutkami zdrowotnymi.
Zauważono, że każde dodatkowe 300 miligramów cholesterolu spożywane powyżej poziomu wyjściowego, wiązało się ze wzrostem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych o 17 procent i wzrostem ryzyka przedwczesnej śmierci o 18 procent.
Według naukowców, można jeść kilka jaj tygodniowo, ponieważ ten produkt zawiera również składniki odżywcze, ale należy zrezygnować z codziennej jajecznicy czy omletów.