Zalety „umiarkowanego” postu

Naukowcy z University of Surrey w Wielkiej Brytanii stwierdzili, że umiarkowany post o wiele bardziej zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych niż niskokaloryczna żywność.

Artykuł z wynikami badań opublikowano w czasopiśmie „British Journal of Nutrition”.

Badaniem objęto osoby z nadwagą, które musiały stracić pięć procent swojej wagi. Pierwsza grupa ochotników jadła to, co zwykle przez pięć dni w tygodniu, a druga musiała zmniejszyć kaloryczną zawartość diety o 600 kilokalorii (kcal) dziennie. Podczas eksperymentu około 20 procent uczestników nie zmniejszyło wymaganej wagi, a 27 osób z powodzeniem ukończyło program.

Okazało się, że dieta 5:2, w której osoba przez dwa dni w tygodniu ogranicza spożycie kalorii do 500-600 kalorii, przyczynia się do szybszego wchłaniania tłuszczu. Ludzie z tej grupy byli w stanie osiągnąć pożądany efekt w ciągu 59 dni, w porównaniu z 73 dniami dla osób z drugiej grupy.

Wcześniejsze badania wykazały, że umiarkowany post przynosi liczne korzyści zdrowotne: zmniejsza ryzyko raka, poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, a nawet naprawia uszkodzone geny i zapewnia długowieczność.

Dodaj komentarz