Wysokie spożycie soli może powodować zaburzenia poznawcze
Naukowcy z National Institute of Neurological Disorders and Stroke doszli do wniosku, że wysokie spożycie soli może powodować zaburzenia poznawcze, w tym demencję.
Badacze wykazali, że myszy jedzące pokarmy o wysokiej zawartości sodu, zaczęły wykazywać objawy demencji. Dieta ta spowodowała zmiany w jelitach, a także zmniejszyła przepływ krwi do mózgu, co może powodować zaburzenia poznawcze. Okazało się, że upośledzenie pamięci spowodowane było akumulacją białka tau.
Zmiany w krążeniu mózgowym były związane ze spadkiem produkcji tlenku azotu (NO) z powodu spadku aktywności enzymu eNOS. Przepływ krwi wzrasta w obecności NO. Jednak tlenek azotu bierze również udział w szlaku molekularnym, który zapobiega agregacji białka tau w płytki. Nagromadzenie blaszek obserwuje się w wielu chorobach związanych z rozwojem demencji.
U myszy, u których gen kodujący białko tau został wyeliminowany, objawy demencji nie rozwijały się wraz z dietą solną.