Wyciąg z brokułów pomaga redukować objawy autyzmu
Nowe badanie wskazuje, że związek chemiczny o nazwie sulforafan, który znajduje się w brokułach, wspomaga łagodzenie objawów autyzmu.
W badaniu wzięło udział 40 autystycznych chłopców i mężczyzn w wieku 13-27 lat. Przez 18 tygodni 26 z nich przyjmowało ok. 9-27 miligramów sulforafanu dziennie (w zależności od wagi), podczas gdy pozostałych 14 przyjmowało placebo.
Wierzymy, że to stanowi podwaliny pod przyszłe metody leczenia autyzmu, które mają się opierać na rozwiązywaniu zasadniczych problemów z komórkami – twierdzi autor badania, doktor Paul Talalay, profesor farmakologii i nauk molekularnych na Uniwersytecie Johna Hopkinsa w Baltimore.
Oceniono cechy autystyczne uczestników za pomocą dwóch standardowych skal dotyczących komunikacji werbalnej i interakcji społecznych. Na końcu badania średnia punktów uczestników, którzy przyjmowali solforafan, obniżyła się o 34% na jednej skali i o 17% na drugiej.
Wykazali oni poprawę w zachowaniu poprzez rzadsze napady rozdrażnienia, zmniejszenie występowania powtarzających się czynności czy mniejsze problemy z komunikacją i motywacją. Ci, którzy otrzymywali placebo wykazali „minimalne zmiany” lub zmiany, które nie przekraczały 3,3% punktacji na wyżej wymienionych skalach.
Rodzina, przyjaciele i personel medyczny również odnotowali zmiany w zachowaniu pacjentów przyjmujących sulforafan, mimo iż nie informowano ich o tym, czy pacjenci przyjmują wyciąg czy placebo.
Doniesiono także, że ci pacjenci patrzyli nawet lekarzom w oczy i wymieniali z nimi uścisk dłoni, czego przed kuracją nigdy nie robili.