Wskazówki żywieniowe do wykorzystania w praktyce

Żeby ciało człowieka mogło funkcjonować we właściwy sposób, trzeba mu dostarczać odpowiedniego „paliwa”. Musi bowiem nie tylko utrzymać podstawowe funkcje fizjologiczne (wytwarzanie ciepła, krążenie krwi, oddychanie, trawienie, etc.), lecz także wytwarzać energię niezbędną do aktywności zarówno fizycznej, jak i intelektualnej oraz stworzyć odpowiednie rezerwy na wypadek choroby czy klęski głodu.

Obliczono więc dzienne zapotrzebowanie na kalorie, witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, które różni się w zależności od wieku, płci, wykonywanej pracy, etc. Ma to pomóc ludziom w zaspokajaniu potrzeb ich organizmów. Ale nie oszukujmy się – mało kto siedzi z zeszytem i skrzętnie oblicza, ile czego dzisiaj zje z podziałem na kaloryczność, proporcje białka, tłuszczu i węglowodanów oraz witamin czy minerałów.

Istnieją na szczęście dietetycy i lekarze, którzy dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem i opracowują listy prostych wskazówek, co do tego, jak odżywiać się właściwie i dostarczać organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje.

Oto jedna z takich list:

• Dbaj o właściwy bilans kalorii spożytych i spalonych

• Ogranicz spożycie nasyconych tłuszczów, dodatkowych cukrów, soli i alkoholu

• Wzbogać swój dzień o umiarkowaną aktywność fizyczną (30-60 minut pięć razy w tygodniu)

• Jedz do siedmiu porcji urozmaiconych warzyw i owoców każdego dnia

• Zastąp co najmniej połowę codziennej porcji produktów zbożowych żywnością z pełnego ziarna

• Spożywaj codziennie około trzech kubków produktów mlecznych

• Nie stosuj cukru i sztucznych słodzików

• Ogranicz spożycie sodu do maksymalnie 2300 mg na dzień

• Alkohol pij okazjonalnie i z umiarem

• Jedzenie przygotowuj ze starannością

Są to zasady znane wielu osobom. Szkoda tylko, że tak niewiele z nich decyduje się na wprowadzenie ich w życie i zafundowanie sobie większego komfortu życia.

Dodaj komentarz