Witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi
Wyniki nowego badania przeprowadzonego przez naukowców z University of California w San Diego wykazały, że witamina D pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.
Eksperci przeanalizowali dane uzyskane w latach 2002-2017 w dwóch randomizowanych badaniach z udziałem 3325 kobiet i jednym prospektywnym badaniu na grupie 1713 osób, gdzie ochotniczki podzielono na grupy w zależności od dawki witaminy D we krwi. Wszystkie kobiety w wieku powyżej 55 lat były zdrowe, a naukowcy monitorowali ich stan przez cztery lata.
W sumie, odnotowano 77 przypadków raka piersi. Stwierdzono, że te uczestniczki, w których krwi znajdował się wysoki poziom stężenia witaminy D (więcej niż 60 ng na mililitr), miały ryzyko raka pięć razy mniejsze niż uczestniczki, u których stężenie witaminy D w krwi było niższe niż 20 ng na mililitr.
Zdaniem naukowców, wyniki uzupełniają dane epidemiologiczne i wyraźnie pokazują, że istnieje związek między brakiem witaminy D w organizmie i pojawienie się guzów nowotworowych w piersiach starszych kobiet.