Witamina D jednak nieskuteczna w zapobieganiu COVID-19?

Naukowcy z McGill University w Kanadzie wykazali, że witamina D jest bezużyteczna w zapobieganiu zakażeniu COVID-19 – czytamy w artykule opublikowanym w czasopiśmie „PLOS Med”.

Zespół badawczy przeprowadził randomizację Mendla, aby ocenić związek przyczynowy między poziomem witaminy D, podatnością na koronawirusa i nasileniem objawów COVID-19. Wiadomo, że poziom 25-hydroksywitaminy D (forma witaminy D) we krwi zależy od pewnych wariantów genetycznych (polimorfizmów), więc jeśli witamina D wpływa na częstość występowania COVID-19, obecność polimorfizmów również powinna wpływ na ryzyko infekcji i rozwoju ciężkich infekcji.

Przeszukanie całego genomu asocjacji mającej na celu zidentyfikowanie związku między wariantami genomowymi a poziomami witaminy D, objęło dane biomedyczne 443 734 osób. Aby zbadać związek między genotypem a podatnością na COVID-19, autorzy przeanalizowali warianty genetyczne 4134 osób z COVID-19 i 1284876 osób bez COVID-19 z 11 krajów. Okazało się, że wzrost poziomu 25-hydroksywitaminy D nie miał istotnego związku z podatnością na COVID-19.

Wyniki wskazują, że zwiększenie poziomu krążącej witaminy D za pomocą suplementacji, może nie poprawić wyników związanych z COVID-19. Potwierdza to, że poziom witaminy D jest powiązany z czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiek i występowanie chorób przewlekłych, które również wpływają na podatność na koronawirusa – czytamy na portalu Lenta.

Dodaj komentarz