Walka z uzależnieniem od jedzenia jest nie mniej trudna niż walka z paleniem
Niektóre produkty spożywcze, spożywane regularnie, mogą powodować rozwój uzależnienia, zupełnie jak narkotyki czy alkohol.
Zdaniem ekspertów, niektóre ze składników zawartych w tych produktach, mają bardzo silny wpływ na pewne obszary ludzkiego mózgu. Wynikiem tego oddziaływania jest powstawanie uzależnienia od żywności. Problem w tym, że dzieje się to zupełnie niezauważalnie.
Zaprzestanie spożywania takiej żywności prowadzi do uczucia dyskomfortu, a w niektórych przypadkach, powoduje nawet objawy podobne do odwyku narkotykowego. Liderzy w wykazie produktów, które sprzyjają rozwojowi uzależnienia to: pizza, czekolada, hamburgery i lody.
Naukowcy zachęcają do całkowitego zrezygnowania z niektórych produktów i do zwrócenia większej uwagi na to, ile i co jemy, ponieważ ma to bezpośredni wpływ na zdrowie i jakość naszego życia.