W jaki sposób fast foody zwiększają ryzyko zachorowania na raka?

Nowe badania opublikowane w międzynarodowym czasopiśmie medycznym „BMJ” wykazały silną korelację między spożywaniem ultra przetworzonej żywności a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka.

To duże badanie wykazało, że 10% wzrost udziału tego typu żywności w diecie, wiązał się ze wzrostem ryzyka raka ogólnego o ponad 12%, a raka piersi o 11%. W badaniu wzięło udział 104 980 uczestników w wieku co najmniej 18 lat.

Wyniki wykazały, że ultra przetworzone tłuszcze, sosy, słodkie produkty i napoje, były związane ze zwiększonym ogólnym ryzykiem zachorowania na raka, a przetworzone słodkie produkty, były związane z ryzykiem zachorowania na raka piersi.

Niepokojący wzrost konsumpcji ultra przetworzonej żywności

W ciągu ostatnich dziesięcioleci, dieta osób w wielu krajach zaczęła gwałtownie podążać w kierunku konsumpcji żywności ultra przetworzonej, uznawanej za szybką, smaczną i stosunkowo niedrogą. Jak pokazują badania, Amerykanie otrzymują 61% swoich codziennych kalorii z wysoko przetworzonej żywności typu KFC czy McDonalds.

Kluczowe czynniki wywołujące raka

W wywoływanie raka może być zaangażowanych kilka cech ultra przetworzonej żywności. Większa zawartość tłuszczu ogółem, tłuszczu nasyconego oraz dodatku cukru i soli, a także niższa gęstość błonnika i witamin, są głównymi sprawcami. Składniki te przyczyniają się do stanu zapalnego w organizmie, a przewlekłe zapalenie zwiększa ryzyko raka.

Zanieczyszczenia w przetworzonej żywności

Poza znikomym składem odżywczym, przemysłowe przygotowywanie tych produktów spożywczych (szczególnie obróbka cieplna w celu nadania im smaku i strawności) może przyczynić się do ich rakotwórczych właściwości. Akryloamid, heterocykliczne aminy i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, są obecne w poddanych obróbce cieplnej przetworzonych produktach spożywczych i wiążą się z większym ryzykiem zachorowania na raka. Ponadto, niebezpieczne materiały i chemikalia znajdujące się w przetworzonych opakowaniach żywności, w tym fluor i substancje polifluoroalkilowe (PFAS), zostały powiązane z płodnością i problemami z tarczycą, opóźnieniami rozwojowymi u dzieci oraz zwiększonym ryzykiem raka.

Miejmy nadzieję, że ultra przetworzona żywność, nadal będzie przedmiotem ścisłej kontroli naukowej, a postrzeganie tych produktów, pozbawionych jakichkolwiek składników odżywczych, w końcu ulegnie zmianie.

Dodaj komentarz