Tych owoców nie powinny jeść osoby z cukrzycą! Dlaczego?
Chorzy na cukrzycę powinny być na bardzo rygorystycznej lub wyselekcjonowanej diecie, aby utrzymać odpowiedni poziomu cukru we krwi.
Według Światowej Organizacji Zdrowia, u ponad 100 milionów ludzi na świecie zdiagnozowano cukrzycę z powodu niezdrowych nawyków żywieniowych, niewłaściwej diety, stresu i otyłości.
Osoby z cukrzycą mogą jeść owoce w ramach codziennego planu diety, ale ponieważ owoce są formą węglowodanów, często wpływają na poziom cukru we krwi.
Czego nie należy jeść, żeby utrzymać poziom cukru we krwi pod kontrolą?
* Winogrona: Każde winogrono zawiera jeden gram węglowodanów. Spożywanie winogron jest surowo zabronione.
* Wiśnie: Większość ludzi nie może poprzestać na jednej garści wiśni i ma tendencję do przejadania się. Podobnie jak winogrona, jedna wiśnia zawiera jeden gram węglowodanów i nie jest zalecana dla osób z cukrzycą.
* Mango: Jedno mango składa się z około 30 gramów węglowodanów i około 26 gramów cukru. Jeśli już jesz mango, pamiętaj, aby ograniczyć swoją porcję do 1/2.
* Banan: Chociaż jest wyjątkowo zdrowy, banany są zbyt słodkie dla osoby z cukrzycą. Chociaż najlepiej jest go unikać, jeśli już jesz banana, trzymaj się 1/2 porcji i odłóż drugą połowę do lodówki na później.