To popularne warzywo zmniejsza ryzyko udaru mózgu

Jak wynika z badań, dieta bogata w owoce i warzywa może zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu.

Udar może być krwotoczny i niedokrwienny. Ten ostatni rozwija się, ponieważ skrzep krwi utyka w jednym z naczyń w ludzkim mózgu. Udar krwotoczny jest spowodowany uszkodzeniem naczyń krwionośnych i prowadzi do krwawienia w mózgu.

Naukowcy nazwali popularne warzywo, które zmniejsza ryzyko udaru. Okazało się, że ze względu na dużą zawartość likopenu (silnego przeciwutleniacza, który pomaga utrzymać ciśnienie krwi i obniżyć poziom niebezpiecznego cholesterolu), pomidory mogą być przydatne w profilaktyce tej choroby. Lekarze doszli do wniosku, że likopen może zakłócać produkcję reaktywnych form tlenu, stany zapalne i agregację płytek krwi. Zmniejsza to ryzyko powstawania zakrzepów krwi.

Eksperci zalecają spożywanie około pięciu porcji owoców i warzyw dziennie.

Dodaj komentarz