Tłuszcze nasycone zwiększają ryzyko raka prostaty
Nadmierna ilość tłuszczu w diecie szkodzi całemu organizmowi. Liczne badania potwierdzają, że może ona zwiększać ryzyko raka prostaty u mężczyzn.
Eksperci z Uniwersytetu Północnej Karoliny udowodnili, że regularne spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone, znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia ciężkich postaci raka prostaty.
Ogółem w badaniu wzięło udział 1854 mężczyzn z rakiem prostaty. U 321 osób guz był szczególnie agresywny. Wolontariusze mieli za zadanie wypełnić ankietę, w której opisali, jak wyglądają ich nawyki żywieniowe, a także musieli podać swój wiek, pochodzenie etniczne i zawód.
Jak wiadomo, wiele czynników wpływa na ryzyko zachorowania na raka prostaty. Prawdopodobieństwo, że powstały guz będzie agresywny i będzie szybko rosnąć, było największe u osób będących na tłustej diecie, która znacznie zwiększa poziom złego cholesterolu.
Zdaniem ekspertów, mężczyźni powinni pamiętać o ograniczeniu nienasyconych tłuszczów w swojej diecie (masło, tłuste mięsa).