Te produkty niszczą jelita! Lepiej się ich wystrzegaj!
Niemieccy naukowcy wymienili kilka produktów, które przy regularnym stosowaniu niszczą ludzkie jelita, ponieważ uszkadzają błonę śluzową.
Według ekspertów, przede wszystkim należy unikać prostych i rafinowanych cukrów znajdujących się w pieczywie, czekoladzie i marmoladzie. Zaleca się także rzadsze stosowanie kiełbas (nie częściej niż raz w tygodniu) i całkowite wykluczenie margaryny i majonezu.
Ponadto, w artykule wymieniono produkty, które pomagają zachować błonę śluzową jelit i uniknąć jej zniszczenia. Wśród nich są banany, ryby, płatki zbożowe, gotowane ziemniaki, a także szpinak i marchewka.
Naukowcy ostrzegają nas przed różnymi chorobami, do których może doprowadzić niewłaściwe odżywianie, takimi jak przewlekłe zapalenie jelit, rak jelita grubego i marskość wątroby.