Szokująca prawda o płatkach zbożowych dla dzieci
Czy wiesz, że płatki zbożowe dla dzieci mają średnio o 40 procent więcej cukru na „porcję” niż płatki dla dorosłych?
Kiedy patrzymy na płatki dla dzieci, myślimy o kolorowych maskotkach reklamujących zdrowe śniadania pełne „witamin” i innych niezbędnych składników. Niestety, niewiele ma to wspólnego z prawdą.
W rzeczywistości, płatki zbożowe dla dzieci to produkty pełne syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy (zły cukier związany z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi), GMO (modyfikowana genetycznie kukurydza), BHA (substancja toksyczna, która może prowadzić do raka), lecytyny sojowej (toksyczny dodatek), Annato (bioksyna i norbiksyna, E160b, toksyczny naturalny aromat, który może powodować bóle głowy i inne problemy), BHT (związek chemiczny, który może wpływać na mózg) i wielu innych szkodliwych składników.
Owsianka to najprostsza alternatywa dla słodzonych płatków, czekoladowych kuleczek i innych tego typu produktów. Wybierz płatki owsiane, wsyp do miseczki 3 łyżki, dodaj kilka rodzynek i orzechów lub skorzystaj z sezonowych owoców. Pozostaw na kilka minut, aby płatki nasiąkły i podaj tak przygotowany posiłek swojemu dziecku.