Syrop glukozowo-fruktozowy jest bardziej toksyczny od cukru
Najnowsze badania wykazują, że spożywanie fruktozy może być bardziej szkodliwe dla naszego zdrowia, niż obecny w naszych posiłkach zwykły cukier lub sacharoza.
Naukowcy z University of Utah obserwowali w jaki sposób te substancje działają na myszy. Dieta pierwszej grupy gryzoni opierała się w 25% na kaloriach pochodzących z ekwiwalentu syropu glukozowo-fruktozowego, natomiast pozostałe myszy spożywały sacharozę lub biały cukier.
Okazało się, że samice z pierwszej grupy żyły dużo krócej, a ich zdolności reprodukcyjne znacząco się obniżyły. Cukry proste występujące w syropie wpływają w bardzo niekorzystny sposób na florę bakteryjną w układzie pokarmowym, stąd tak toksyczne działanie u samic.
Jest to dowód na różnice pomiędzy działaniem syropu glukozowo-fruktozowego a zwykłego cukru, w dawkach odpowiadających tym spożywanym przez człowieka – podkreśla Wayne Potts, autor publikacji, która ukazała się w marcu w czasopiśmie „Journal of Nutrition”.