Substancje zawarte w brokułach mają właściwości przeciwnowotworowe
Izraelscy naukowcy wykazali, że substancje zawarte w brokułach wpływają na aktywność konkretnego genu związanego z powstawaniem nowotworu. W eksperymencie z udziałem myszy podatnych na rozwój guzów wykazano, że cząsteczka o nazwie indol-3-karbinolu (I3C), zatrzymuje tworzenie się nowotworów złośliwych.
Badacze wstrzyknęli I3C, zawarty w brokułach i innych warzywach kapustowatych, do organizmu gryzoni, gdzie tłumił on pracę genu WWP1. Ta sekcja DNA koduje gen, który zmniejsza aktywność PTEN – innego genu o aktywności przeciwnowotworowej. Niskie poziomy PTEN są zwykle obserwowane w komórkach nowotworowych.
W przyszłości badacze planują bardziej szczegółowo zbadać WWP1, aby opracować silne inhibitory tego genu. Wcześniej, naukowcy z Francis Crick Institute w Wielkiej Brytanii odkryli, że związki chemiczne zawarte w kapuście i brokułach, wspierają pracę przewodu pokarmowego i zapobiegają rozwojowi raka jelita grubego.