Spożywanie ryżu zmniejsza ryzyko otyłości
Japońscy naukowcy odkryli związek między regularnym spożywaniem ryżu a zmniejszeniem ryzyka otyłości.
Badacze z Doshisha College of Humanities (Kyoto) przeanalizowali dietę i styl życia ludzi w 136 państwach świata. W krajach, w których ludzie spożywali średnio 150 gramów ryżu dziennie, ludność była bardziej smukła niż w pozostałych zakątkach świata. Dziesięciokrotny spadek spożycia tego zboża korelował z otyłością.
W toku badań ustalono, że związek między spożyciem ryżu a otyłością utrzymywał się nawet po uwzględnieniu innych czynników stylu życia i ryzyka społeczno-ekonomicznego, w tym edukacji, palenia papierosów, kosztów opieki zdrowotnej, produktu krajowego brutto na mieszkańca i całkowitego zużycia energii.
Naukowcy zasugerowali, że błonnik, składniki odżywcze i związki roślinne zawarte w całym ziarnie, mogą zwiększać uczucie sytości i zapobiegać przejadaniu się. Do zalet ryżu zaliczono również jego niewielką ilość tłuszczu i niewielki wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu tego produktu. Jednak dietetycy przypominają, że osoby spożywające zbyt dużo ryżu są narażone na ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego i cukrzycy.