Spożywanie rafinowanych ziaren może zagrażać życiu

Spożywanie przetworzonego (rafinowanego) zboża, może być bardzo szkodliwe dla zdrowia, a nawet zagrażać życiu. Do takiego wniosku doszli naukowcy, których wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie „BMJ”.

Stwierdzono, że częste spożywanie takich ziaren, zwiększa ryzyko chorób układu krążenia w porównaniu z ziarnami nierafinowanymi i pełnoziarnistymi. Według badań, te ostatnie zawierają więcej błonnika pokarmowego, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych niż rafinowane zboża.

Przez 9,4 roku naukowcy obserwowali 137 130 osób w wieku od 35 do 70 lat. Wyniki pokazały, że osoby, które zjadały 359 lub więcej gramów rafinowanego zboża dziennie, miały o 27 procent wyższe ryzyko zgonu i o 33 procent wyższe ryzyko chorób serca. Ponadto ci, którzy jedli bardziej rafinowane ziarna, mieli wyższe ciśnienie krwi.

Jednocześnie autorzy pracy badali ryż biały oddzielnie od innych upraw, ponieważ 60 procent badanych mieszka w Azji. Okazało się, że jedzenie rafinowanego białego ryżu, nie wpłynęło na zwiększone ryzyko śmierci. Należy zauważyć, że średnio około połowy dziennego spożycia kalorii, ludzie uzupełniają zbożami. W Afryce i Azji Południowej, odsetek ten sięga 70 procent.

Dodaj komentarz