Soki owocowe równie szkodliwe, jak gazowane napoje

Naturalne soki owocowe w takim samym stopniu zwiększają ryzyko zachorowania na raka, jak słodkie napoje gazowane – twierdzą francuscy badacze. Artykuł z wynikami prac naukowych opublikowano w czasopiśmie „British Medical Journal”.

W badaniu wzięło udział 101 257 uczestników, których średni wiek wynosił 42 lata. Specjaliści oszacowali dzienne spożycie napojów zawierających cukier lub sztuczne substancje słodzące, stosując specjalne kwestionariusze żywnościowe, które uwzględniają spożycie 3,3 tys. różnych produktów. Przeanalizowano związek między napojami a możliwym rozwojem nowotworów złośliwych w przyszłości, w tym raka piersi, prostaty, okrężnicy i odbytnicy.

Okazało się, że spożywanie napojów z dodatkiem cukru wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwinięcia jakiegokolwiek nowotworu o 18%, a raka piersi o 22%. Sztuczne słodziki (jak również niesłodzona herbata i kawa) były w tym względzie bezpieczne, ale zamiłowanie do naturalnych soków (zawierających cukier w ilości 10 gramów na 100 mililitrów) korelowało ze wzrostem prawdopodobieństwa zachorowania na raka o 12 procent.

Obecność korelacji niekoniecznie oznacza związek przyczynowy. Jednak naukowcy uważają, że spożycie naturalnych soków jest rzeczywiście niezależnym czynnikiem onkogenezy (oprócz otyłości). Węglowodany w napojach mogą wpływać na tłuszcz trzewny, poziom cukru we krwi i procesy zapalne.

Dodaj komentarz