Sok pomarańczowy pomaga w profilaktyce raka jajnika
Naukowcy z Wielkiej Brytanii przeprowadził analizę diety i stylu życia 171 tysięcy kobiet. W trakcie badań stwierdzono, że flawonoidy zawarte w jabłkach, pomarańczach, czerwonym winie i herbacie, pomagają chronić organizm przed rozwojem raka jajnika.
Eksperci obserwował kobiety przez około 30 lat. Na początku obserwacji, wolontariuszki miały od 25 do 49 lat. Badania dowodzą, że spożywanie produktów zawierających dużą ilość flawonoidów, ma pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Szczególnie wyraźne wyniki osiągnięto w profilaktyce raka jajnika u kobiet.
Flawonoidy są uważane „obrońców” komórek i należą do grupy przeciwutleniaczy. Związki te chronią komórki przed procesami utleniania, przedłużają ich żywotność i zapobiegają podziałowi nieprawidłowych komórek. Jak wiadomo, proces ten może prowadzić do powstawania guzów nowotworowych.