Słodycze i fast foody zwiększają ryzyko raka
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Edinburgh University oraz Aberdeen University wykazały, że dieta bogata w cukier i tłuszcz, stanowi wysoki czynnik zachorowania na nowotwory.
Po raz pierwszy odkryto, że spożywanie wysokokalorycznych posiłków i picie gazowanych napojów, może prowadzić do rozwinięcia się nowotworu jelita grubego.
Częste spożywanie słodyczy, fast foodów i gazowanych napojów, może stanowić wysokie ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Dieta ta obok palenia papierosów i niskiej aktywności fizycznej, jest silnym czynnikiem zwiększającym prawdopodobieństwo zachorowania na ten typ raka – powiedział doktor Evropi Theodoratou.
Naukowcy poprosili ponad 2 tysiące mężczyzn i kobiet z nowotworem jelita grubego o wypełnienie kwestionariuszy na temat tego, jak wyglądała ich dieta zanim zdiagnozowano u nich chorobę. Kolejna grupa składająca się z około 3 tysięcy wolontariuszy w podobnym wieku, również uzupełniła kwestionariusz, który obejmował ponad 170 różnych produktów spożywczych.
Osoby, które spożywały więcej wysokokalorycznych posiłków, takich jak: desery, czekolady, ciasta, ciastka, słodycze, orzeszki i czipsy, były aż o 18 procent bardziej narażone na rozwinięcie się nowotworu jelita grubego niż osoby, które spożywały takich posiłków mniej lub nie spożywały ich w ogóle. Odkryto również, że częste spożywanie gazowanych napojów podnosi ryzyko nowotworu jelita grubego aż o 12 procent.
Wyniki naszych badań są szczególnie ważne dla społeczeństw państw rozwijających się, w których ludzie jedzą najwięcej tłustych posiłków i potraw z dużą zawartością cukru – powiedział doktor Evropi Theodoratou.
Szczegółowy raport z badań został opublikowany w czasopiśmie „European Journal of Cancer Prevention”.