Produkty spożywcze, które promują zdrowie
Naukowcy z American Society for Nutrition przedstawili wstępne wyniki szeregu prac naukowych, które ujawniają korzyści płynące z różnych produktów spożywczych dla ludzkiego zdrowia.
Badanie obejmujące pacjentów z otyłością i nadwagą wykazało, że regularne spożywanie jaj, przez 12 tygodni, znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy. Z kolei, orzechy pekan normalizują poziom cukru we krwi i zmniejszają oporność na insulinę, w zaledwie cztery tygodnie po rozpoczęciu spożywania, z dzienną dawką wynoszącą 42 gramy.
Wyniki pracy naukowej, w której uczestniczyło 101 677 osób w wieku 54-83 lat, wykazały, że sfermentowane produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu (np. jogurt), przyczyniły się do zapobiegania rakowi jelita grubego. W innym badaniu z udziałem 706 ochotników, udowodniono korzyści wynikające ze spożywania liściastych warzyw i jagód, w celu zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby Parkinsona.
Z kolei, analiza polisacharydów PPEP-1 i PPEP-2, wyizolowanych z jadalnego grzyba boczniaka mikołajkowego (Pleurotus eryngii) wykazała, że związki te mają działanie przeciwzapalne. W innym badaniu, w którym wzięło udział 14 tys. osób wykazano, że ci, którzy piją trzy lub więcej filiżanek kawy dziennie, rzadziej trafiają do szpitala z powodu dolegliwości wątrobowych.