Produkty mięsne poddane obróbce termicznej, mogą zwiększać ryzyko…
Grill wcale nie jest zdrowy, co potwierdzają najnowsze informacje opublikowane w czasopiśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS).
Produkty mięsne poddane obróbce termicznej, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy czy zachorowania na Alzheimera.
Naukowcy z nowojorskiego ISMMS (Icahn School of Medicine at Mount Sinai) twierdzą, że spożywanie produktów mięsnych poddawanych obróbce termicznej, prowadzi do podwyższenia poziomu końcowych produktów zaawansowanej glikacji.
Do odkrycia, do jakiego doszli naukowcy posłużyły myszy, u których zastosowano dietę zachodnią, bogatą w żywność o wysokim poziomie AGEs. Efekty prac wykazały, iż u myszy wystąpił zespół metaboliczny i początki choroby Alzheimera. Co ciekawe, wysoki poziom AGEs został zauważony w mózgach myszy, które spożywały produkty o wysokim poziomie AGEs. Wysoki poziom AGEs jednocześnie powstrzymywał działanie enzymu SIRT1. W efekcie myszy miały problemy z poruszaniem się, a w ich mózgach zauważono złogi beta-amyloidu, które są początkiem rozwoju choroby Alzheimera.
Podobne badania przeprowadzono na grupie zdrowych osób po 60. roku życia, które miały wysoki i niski poziom AGEs. Po zakończonym badaniu, u osób z wysokim poziomem AGEs wystąpiły oznaki insulinooporności oraz spadek zdolności poznawczych, natomiast u osób o niskim poziomie AGEs, nie zauważono żadnych zmian.
Jak widać, zdrowy tryb odżywiania i odpowiednia dieta, mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Odkrycie naukowców może pomóc wielu osobom zażegnać choroby jednak, aby odnieść sukces, trzeba najpierw przełamać samego siebie w kwestii złych nawyków żywieniowych.