Power foods – czyli jak mieć więcej siły!

Jesteś tym, co jesz! Więc, jeżeli chcesz żyć pełnią zdrowia, powinieneś wprowadzić do swojej diety 6 smacznych pokarmów energetycznych. Mnóstwo witamin, minerałów i innych składników odżywczych, których potrzebujemy, żeby nasz organizm prawidłowo funkcjonował.

Oto one!

Oliwa z oliwek

Jednym z najzdrowszych olei jest oliwa z oliwek. Ma ona w sobie pełno tłuszczów nienasyconych oraz witaminy E. Uważa się, że jest w stanie pomóc organizmowi przy spalaniu tkanki tłuszczowej. Zwłaszcza tej zgromadzonej w okolicy talii.

Jogurt

Ma w sobie wiele pożytecznych bakterii, znanych jako probiotyki. Jogurt nie tylko zwiększa siłę układu odpornościowego, ale również dostarcza białka, wapnia, potasu i witaminy B12.

Łosoś

Ta przepyszna ryba jest bogatym źródłem białka, potrzebnego do budowy silnych mięśni i kości. Zdrowa dawka kwasów omega-3, które zapobiegają chorobom serca, chorobie Alzheimera, rakowi, bólowi stawów oraz depresji. American Heart Association zaleca jedzenie co najmniej dwóch porcji ryb tygodniowo, aby czerpać korzyści z tego smacznego, zdrowego chudego białka.

Jeżyny

Najlepiej je jeść, kiedy jest na nie sezon. Wtedy mają one najwięcej witamin i składników odżywczych, aniżeli te mrożone. Owoce te są dobrymi przeciwutleniaczami. Jeżyny mogą stanowić obronę przeciwko rakowi i chorobom serca, a także przedwczesnemu starzeniu. Oprócz tego, że mają również mało kalorii, jeżyny są bogate w błonnik, co jest kluczem dla zachowania zdrowego układu trawiennego.

Buraki

Piękne, kolorowe buraki są bogate w antyoksydanty, szczególnie luteinę i zeaksantynę, które to są związane ze zdrowiem oczu. Warzywa te mają także właściwości przeciwzapalne, które mogą działać cuda w walce z chorobami serca, rakiem, chorobą Alzheimera i innymi chorobami przewlekłymi.

Migdały

To przepyszne orzechy, które są doskonałym źródłem białka, zdrowych witamin i minerałów. Mogą pomóc w odchudzaniu, zbudować mięśnie, pokonać przedwczesne starzenie i obniżyć ryzyko raka, chorób serca oraz cukrzycy. Te same korzyści ma również masło migdałowe.

 

 

Dodaj komentarz