Popularny produkt okazał się niebezpieczny dla zdrowia
Jedzenie nasion lnu może prowadzić do zatrucia cyjankami. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Wiadomo, że siemię lniane jest bogate w błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 i pierwiastki śladowe. Producenci żywności często dodają je do płatków śniadaniowych, płatków i jogurtów. Jednak nasiona lnu zawierają również związek organiczny, amigdalinę (glikozyd cyjanogenny), który wytwarza gazowy cyjanek (zgodnie z raportem EFSA).
Według naukowców, tylko jedna trzecia łyżeczki mielonych nasion może być niebezpieczna dla zdrowia dziecka. Trzy łyżeczki do herbaty wystarczą dorosłemu, aby zwiększyć ryzyko zatrucia cyjankiem. Pierwszymi objawami tej choroby są ból głowy, nieregularne bicie serca i problemy z oddychaniem. W niektórych przypadkach zatrucie może być śmiertelne. Ponadto, specjaliści EFSA stwierdzili, że w postaci pokruszonej, nasiona lnu emitują znacznie bardziej szkodliwe substancje.