Popularny dodatek do żywności może osłabiać obronę organizmu przed grypą

Badania przeprowadzone na myszach sugerują, że dodatek do żywności o nazwie tert-butylohydrochinon (tBHQ), wpływa na limfocyty T – ważny składnik naszego układu odpornościowego.

Ten popularny dodatek do żywności, występujący głównie w mrożonym mięsie i smażonej żywności, może utrudniać układowi odpornościowemu walkę z grypą i zmniejszać skuteczność szczepionki przeciw grypie. Szacuje się, że każdego roku na całym świecie, 290–650 tys. ludzi umiera z powodu chorób układu oddechowego związanych z grypą.

Badania przeprowadzone na myszach sugerują, że dodatek do żywności – tert-butylohydrochinon (tBHQ) – wpływa na limfocyty T – ważny składnik układu odpornościowego. TBHQ jest stosowany w celu zapobiegania psuciu się produktów, a jego maksymalne, dopuszczalne stężenie w produktach spożywczych, wynosi 200 części na milion.

Nasze badania wykazały, że myszy na diecie tBHQ, miały osłabioną odpowiedź immunologiczną na zakażenie grypą. W modelu mysim, tBHQ tłumił funkcję dwóch typów limfocytów T, komórek pomocniczych i zabójczych. Ostatecznie doprowadziło to do nasilenia objawów podczas późniejszej infekcji grypy – powiedział Robert Freeborn, doktorant na Michigan State University w USA.

Dodaj komentarz