Popularny dodatek do chleba zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy
Międzynarodowy zespół naukowców z Uniwersytetu Harvarda odkrył, że stosowanie propionianu, który jest wykorzystywany do produkcji wyrobów piekarniczych, prowadzi do zaburzeń hormonalnych, a także zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy.
W trakcie eksperymentu do organizmu myszy wprowadzono krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, który zapobiega pojawieniu się pleśni na chlebie. W rezultacie, zaobserwowano wzrost aktywności współczulnego układu nerwowego, co z kolei doprowadziło do wzrostu poziomu takich hormonów jak glukagon, noradrenalina i białko nośnikowe kwasu tłuszczowego (FABP4). Komórki wątroby gryzonia wytwarzały również więcej glukozy i rozwinęła się hiperglikemia, która jest oznaką cukrzycy.
W drugiej części badania wzięło udział 14 zdrowych ochotników, którzy zostali podzieleni na dwie grupy. Ludzie z pierwszej grupy otrzymywali żywność zawierającą jeden gram propionianu, a z drugiej – żywność z placebo. Okazało się, że zastosowanie produktów z propionianem zwiększyło produkcję hormonów, które wywołują zaburzenia metaboliczne.
Szacuje się, że ponad 400 milionów ludzi na całym świecie cierpi na cukrzycę. Pomimo aktywnych środków zapobiegających temu schorzeniu, przewiduje się, że do 2040 r., wskaźnik ten wzrośnie o 40 procent.