Pokarmy, które pomagają uzupełnić energię

Kiedy czujemy się wyczerpani, najczęściej sięgamy po kolejną herbatę lub kawę. Odczuwanie zmęczenia nie ma nic wspólnego z dobrym samopoczuciem, ale kofeinowy zastrzyk nie załatwia sprawy.

Z kolei, zjedzenie wielu kalorii i tłuszczu nie tylko nie pomaga, ale zwiększa uczucie zmęczenia – w końcu organizm musi się trochę namęczyć, żeby wszystko strawić.

Aby pozostać aktywnym cały dzień, trzeba jeść mądrze, tzn. wybierać takie pokarmy, dzięki którym będziemy się czuć silni. Poziom naszej energii w dużej mierze zależy od tego, po jaką żywność sięgamy.

Poniżej prezentujemy listę pokarmów, które pomagają uzupełnić energię i są zdrowe dla organizmu:

brązowy ryż,
węglowodany (najlepiej produkty pełnoziarniste albo bataty),
miód,
orzechy (włoskie, migdały, nerkowce, pekan),
borówki,
zielone warzywa (boćwina, rukola, szpinak, etc.),
łosoś,
jogurt (najlepiej naturalny),
jajka,
czekolada gorzka,
pikantne przyprawy,
popcorn (bez masła i karmelu),
fasola,
jabłka,
nasiona dyni,
humus,
czerwona papryka,
woda z cytryną,
banany,
marchew,
seler,
płatki owsiane,
woda koksowa,
awokado,
arbuz,
ananas,
kapusta kwaszona.

Dodaj komentarz